Var och en av oss har väl någon gång varit vaken dygnet runt, så du känner igen känslan: trött, dimmig och klumpig. Koncentrationen sviker, aptiten är lite annorlunda och du kan till och med uppleva magproblem. Dessa är bara några vanliga konsekvenser av otillräcklig sömn. Om sömnbristen blir långvarig och kronisk, är resultaten oftast mycket allvarligare.
Över en tredjedel av vuxna amerikaner rapporterar att de inte får den rekommenderade minimimängden (~8h) sömn per natt. Även om detta kan bero på flera störningar, som sömnapné eller sömnlöshet, är orsaken ofta en hektisk tidtabell, en stressande vardaglig livsstil och dålig sömnhygien. Om du märker att du endast får en bråkdel av de rekommenderade åtta timmarna sömn, är det viktigt att hitta sätt att sova mer och få bättre sömnkvalitet. Det hjälper dig att vakna upp mer utvilad och upprätthålla bättre mental och fysisk hälsa.
Låt oss därför titta närmare på vilka effekter för lite sömn har och vad man kan göra åt det.
Kognitiv prestanda minskar (du blir dummare)
Det finns en anledning till varför vi säger "sova på saken" när vi står inför ett viktigt beslut. Sömn är nödvändigt för att hjälpa våra hjärnor att bearbeta allt vi har lärt oss under dagen. Våra hjärnor litar på sömn för att lagra viktiga minnen och för att göra sig av med mindre viktiga, så att det finns utrymme för nya saker.
Så om du inte sover tillräckligt och inte låter ditt sinne bearbeta föregående dags händelser, försvårar du inlärning och förvärv av ny kunskap - du förlorar hjärnkapacitet.
Utan tillräcklig sömn försämras hjärnans funktionsförmåga. På samma sätt minskar förmågan att förbli vaken och beslutsförmågan. Med sömnbrist blir det svårare att koncentrera sig, utföra krävande kognitiva uppgifter, dra slutsatser och göra logiska insikter.
Dessutom visar studier att sömnbrist är särskilt skadligt för kreativa förmågor och kognitiva system som baserar sin funktion på emotionell information.
Alla dessa är exceptionellt viktiga i vår vardag och avgörande viktiga för prestanda i studier och arbete.
Så, sov en natt över det och låt hjärnan göra resten.
Sannolikheten att råka ut för en olycka ökar
Som vi tidigare observerade påverkar sömnbrist hjärnans förmåga att fungera, så det är inte förvånande att det kan öka risken för olyckor. Statistik visar att individer som sover endast 6 timmar per natt har en 33 % högre risk för trafikolyckor jämfört med dem som sover 7-8 timmar per natt. Dessutom har de med allvarlig sömnapné en 123 % högre risk att råka ut för en trafikolycka.
Men sömnbrist ökar inte bara risken för trafikolyckor; det ligger även bakom många arbetsrelaterade olyckor. Om du arbetar med tung utrustning eller maskiner, eller i en farlig arbetsmiljö, ökar sömnbrist risken för jobbrelaterade skador.
Du kan testa detta själv (förhoppningsvis på ett säkert sätt). Nästa gång du har en sömnlös natt, lägg märke till hur klumpig du känner dig nästa dag. Observera om du snubblar oftare eller om saker faller ur din hand lättare. Det mesta av detta beror just på sömnbrist och dess effekter på uppmärksamhet och vaksamhet.
Libidon minskar
Sovrummet är inte det enda som kopplar samman sömn och sex. De har en stor påverkan på varandra - du har förmodligen märkt att du somnar lättare efter intim aktivitet. Och naturligtvis, efter en god natts sömn känner du dig piggare och redo för handling. Men det motsatta gäller också.
För det första, på grund av för lite sömn kan du känna dig för trött för att ha sex, och det handlar inte bara om fysisk trötthet. Sömnbrist kan minska produktionen av östrogen och testosteron, båda kända som könshormoner. Samtidigt kan sömnbrist öka utsöndringen av kortisol, vilket är ett stresshormon. Denna hormonell obalans kan minska sexlusten, påverka fertiliteten och till och med leda till erektionsproblem.
Problem med minnet
Du har förmodligen spenderat sömnlösa nätter för att plugga inför morgondagens tentamen eller för att förbereda dig för ett stort framträdande. Även om många av oss har gjort detta är det inte det bästa sättet att lära sig och behärska ny information. Som nämnts tidigare är sömn avgörande för att bearbeta minnen i hjärnan. Utan sömn kan du inte lagra långtidsminnen eller förvärva ny kunskap. Du blir glömsk och gör sannolikt fler misstag. Men det är inte bara lagringen av information som är i fara. Du kan glömma vad du gjorde under dagen, vem du talade med, var du var, om du deltog i det viktiga mötet - du kan lätt glömma allt detta enkelt eftersom du inte sov tillräckligt.
Så, om du vill ha ett bättre minne behöver du bättre sömn.
Bedömningsförmågan äventyras
Sömnbrist kan göra dig mer impulsiv och benägen att ta risker, vilket försämrar din bedömningsförmåga och beslutsförmåga. Detta återkopplar igen till sömnens effekter på kognitiva processer och förmågan att bearbeta information. Eftersom sömnbrist hindrar förmågan att ta till sig ny information, är du mer benägen att fatta snabba beslut utan att tänka igenom det noggrant. Du uppvisar en större benägenhet för riskfyllt beteende, som att svara på telefonen medan du kör eller korsa gatan utan att ge tillräcklig uppmärksamhet åt din omgivning.
Nedsatt bedömningsförmåga kan även påverka dina mänskliga relationer, eftersom du troligen missförstår beteenden och blir irriterad som ett resultat.
Benägenhet för depression
Det är välkänt att depression kan ha en allvarlig påverkan på sömnen. Personer som lider av depression märker lättare förändringar i sömnrytmen - det blir mycket svårare för dem att somna eller sova, eller de tenderar att sova mycket längre än vanligt. Motsatsen är också möjlig. Oregelbunden sömnrytm och sömnstörningar kan leda till depression. De som lider av sömnlöshet är tio gånger mer benägna att drabbas av depression och 17 gånger mer benägna att uppleva ångest.
Huden åldras snabbare
Skönhetssömn är en verklig sak! När du sover har din kropp tid att vila och återhämta sig. Skador läker snabbare, ömma muskler återhämtar sig och huden förnyas. Under sömnen ökar produktionen av kollagen. Kollagen är ett strukturellt protein som är vitalt för hudens hälsa. Dessutom ökar blodcirkulationen i huden och huden kan reparera sig själv från skador orsakade av UV-strålning och föroreningar.
Utan tillräcklig sömn ser din hud äldre och skadad ut. Rynkor börjar dyka upp på ansiktet, området under ögonen mörknar och hudens färg förändras. Så, om du vill ha en bättre hud, försök sova mer.
De allvarligaste sjukdomarna som sömnbrist orsakar
Sömn påverkar både fysisk och psykisk hälsa, och med sömnbrist kan du vara mer mottaglig för flera sjukdomar, till exempel:
- Högt blodtryck
- Insulinresistens
- Diabetes
- Fetma
- Depression
- Ångest
- Hjärt- och kärlsjukdomar
- Psykos
- Matsmältningsproblem
Sömnbrist leder till viktökning
De flesta som har upplevt sömnlösa nätter har märkt stora förändringar i aptiten nästa dag. Eftersom kroppen inte har haft chansen att återhämta sig och återställa den förbrukade energin, känner man sig hungrigare och aptiten ökar sannolikt.
Men det är inte den enda anledningen till att sömnbrist kan leda till fetma. Forskning tyder på att sömnbrist kan orsaka förändringar i kroppens matsmältning och energilagring. Sömnbrist är förknippat med högre nivåer av ghrelin (ett hormon som signalerar hunger och ökar aptiten), ökad lagring av salt och försämrad insulin-känslighet.
Immunsystemet skadas
Sömnen hindrar inte sjukdomar, men den spelar en avgörande roll för att stärka immunförsvaret och bekämpa sjukdomar. Vid sömnbrist kan kroppen inte producera tillräckliga mängder cytokiner - proteiner som hjälper till att förbättra effektiviteten av immunsvaret genom att angripa infektioner och inflammationer. Sömnbrist kan till och med försämra funktionen av T-celler och försvåra kroppens förmåga att bekämpa patogener, som till exempel influensa, cancerceller och herpes.
Neurologiska störningar
Sömnen gör inte bara att du känner dig nedstämd eller irriterad. Kronisk sömnbrist ökar risken för att drabbas av många neurologiska störningar, såsom psykos, demens och Alzheimer.
God sömn är avgörande för hjärnans funktion och för att skydda den från fysiska och psykiska störningar. Om du vill hålla din hjärna frisk bör du ta sömnkvaliteten på allvar och se allvarligt på sömnstörningar som insomni.
Sammanfattning
Sömnen är en viktig process som skyddar både kropp och sinne. Den hjälper bland annat med snabbare återhämtning, bättre beslutsfattande, förbättrar minnet och stärker immunsystemet. Även om sömnproblem är ganska vanliga idag, bör man alltid ta dem på allvar eftersom de kan ha en stor påverkan på övergripande välbefinnande.
Om du har problem med att somna eller sova bör du kontakta en läkare och se vad du kan göra för att förbättra din sömnkvalitet.